Dekodimi i historisA� sA� spiunazhit midis ShBA-sA� dhe RusisA�

http://22.vlsadik.ru/?p=3565 http://www.magazet.fr/homework–7288.html
Teksa shkruan pA�r ngjarjet dhe prapaskenat e rastit tA� spiunazhit tA� Julius dhe Ethel Rosenberg, Howard Blum, redaktor kontribuues i a�?Vanity Faira�?, nA� shikim tA� parA� duket se A�shtA� duke pA�rshkuar njA� territor qA� e njeh mirA�. Por libri a�?In the Enemya��s Housea�? nuk A�shtA� njA� pA�rpunim.

PA�rkundrazi, A�shtA� rrA�fim pA�r dy burra qA� nA� parim ishin pA�rgjegjA�s pA�r gjetjen e Rosenberg: Robert Lampherein, agjent i inteligjencA�s nA� F.B.I. dhe Meredith Gardner, njA� prej personave mA� me pA�rvojA� dhe mA� i afti pA�r dekodime, qA� punonte pA�r QeverinA� e Shteteve tA� Bashkuara tA� AmerikA�s.

Lexo edhe:  Shqiptari shpik edhe djepin që nuk ta lodh dorën (Video)

Blum ia del suksesshA�m ta bA�jA� tA� kuptueshA�m rrA�fimin e vA�shtirA� sesi dekoduesit e kishin zbuluar njA� sistem tA� mesazheve tA� koduara sovjetike qA� u bA�nA� tA� njohura si dosjet Venonas dhe filluan tA� lansohen mA� 1995, shkruan a�?The New York Timesa�?, transmeton a�?Koha Ditorea�?. Ai, po ashtu, ia ka dalA� tA� shkruajA� njA� libA�r qA� nuk A�shtA� vepA�r akademike (edhe pse pA�rmban informata duke qenA� se A�shtA� shkruar nga njA� lexues i kujdesshA�m i shumA� vA�llimeve akademike), por njA� triler me detektivA�.

Lexuesi i kA�tij libri futet nA� mendjet e dy burrave, duke i shoqA�ruar ata gjatA� pA�rpjekjeve tA� tensionuara, por nA� fund tA� suksesshme, pA�r tA� zbuluar njA� rrjet tA� madh sovjetik.

Lexo edhe:  Ligjet që i mungojnë Kosovës

Blum e bazon librin e tij nA� vetA� autobiografinA� e Lamphere tA� shkruar mA� 1986, me titull a�?The FBI-KGB War: A Special Agenta��s Storya�? qA� e kishte shkruar bashkA� me Tom Shachtmanin, shoqA�ruar edhe me intervistat qA� Lamphere kishte realizuar me njerA�z tA� tjerA�, dhe po ashtu e bazon nA� shumA� biseda me tA� afA�rm tA� Gardnerit, dosje tA� ndryshme tA� F.B.I-sA� dhe dokumente personale nga familjet e tA� dy burrave.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.