74 vite më parë, SHBA dhe Britania bombarduan Beogradin

Në këtë ditë 74 vjet më parë, gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat aleate, të cilat përbëheshin nga SHBA dhe aviacionit britanik, bombarduan Beogradin dhe atë vetëm në ditët kur populli serb festonte pashkët.
Avionët kapën edhe njëherë civilët të papërgatitur. Bombardimi ishte rezultat i ndarjes përfundimtare të “Luftëaffe” të aviacionit gjerman, i cili nuk mund t’i rezistonte aleatëve: Shtetet e Bashkuara, BRSS dhe Mbretëria e Bashkuar.

Qielli i pambrojtur i territorit të kontrolluar nga forcat e Boshtit u mundësoi aleatëve të përgatisin terrenin për pastrimin e tokës, duke shkatërruar komunikimet, fortifikimet dhe burimet e logjistikës, raporton “Vestinet”, transmeton Periskopi.

Lexo edhe:  Luana, Getoar dhe Majk koncert së bashku, çmimet janë marramendëse

Bomba goditi urën hekurudhore më 6 maj. Një stacion hekurudhor u godit dhe rreth 250 ushtarë gjermanë u vranë dhe një depo në Banovo Bërdo u shkatërrua.
Fabrikat Rogozarski, Ikarus, Dragon dhe Danubius në Zemun, rafineria në Çukaricë, si dhe aeroporti u shkatërruan. Përveç këtyre objekteve, ata goditën edhe ndërtesat ku jetonin civilët.
Bomba goditi 200 njerëz në tregun e Bailon. Një tjetër pajisje shpërthyese ra në spitalin e lindjes (sot një klinikë studentore në rrugën Krunska).
Numri i viktimave civile ishte i madh, më i lartë se në vitin 1941. Gjermanët llogarisnin se ishin rreth 1,600 të vdekur dhe rreth 5,000 të plagosur

Lexoni edhe: